دوستدار بهار
دوستدار بهار

 

زندان برنجه
زندان برنجه در 28 کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب در روستای برنجه از دهستان چمن بخش تخت سلیمان واقع شده است از نظر زمین شناسی پیدایش مشابهی مثل دریاچه تخت و زندان سلیمان را دارد و آن محل نیز از انباشته شدن رسوبات آهکی بوجودآمده است
 
 
مسجد جامع شهرستان تکاب
 
مسجد جامع شهر دارای بالکن ورودی با ستون های مدور اجری و سرستونهای تخته سنگی که بخش تحتانی دیوارهای بنا با قلوه سنگ و ملات آهک + ماسه + خاک رس کار شده است و بر روی بخش قلوه سنگی دیوارهای آجری با آجرهای چهارگوش با ملات آهک + ماسه + خاک رس کار شده و گنبد مرکزی با گوشواره های ظریف و رسم بندی منظمی با آجر چهارگوش و ملات گچ احداث گردیده و در چهارگوشه مسجد اطاقکهای دو طبقه بمنظور تقلیل مصالح در جرزهای چهار گوشه احداث و اضلاع جنوبی و غربی مسجد واحدهای تجاری بصورت دکاکین به شعاع یک صد متر با سردرهای طاقی و پوشش چوبی ساخته شده اند.
قدمت بنای مسجد
این مسجد در سنه 1332 هـ.ق بدستور سردار حسینعلی خان افشار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاچار همزمان با احداث همزمان با احداث مسجد جامع روستای اغولبیک توسط معماران محلی بنا گردیده است.

 

زندان سليمان :

اين كوه ميان تهي در فاصله 3 كيلومتري غرب مجموعه باستاني تخت سليمان واقع شده استارتفاع اين كوه مخروطي شكل از سطح زمنيهاي مجاور بين 97 تا 107 متر مي باشد و برفراز آندهانه گود عميقي در حدود 80 متر ديده مي شود كه قطر دهانه آن بطور تقريب 65 متر است.
در پيرامون طوقه اين مخروط , باياي معبدي مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد باقيمانده كه مورد كاوشعلمي باستان شناسي قرار گرفته است.

 

 

 

 

 

 

 

پل ساروق

 

قدمت: ايلخانی به بعد پل قديمی ساروق- حومه تکاب اين پل تاريخی که در قرون متمادی طريق ارتباطی بين تکاب و نواحی شمال غرب بوده به مرور ايام بخصوص بر اثر سيلابهای تند صدمه ديده و فقط مقدار کمی از يک دهانه آن باقی مانده بود که با مساعدت وزارت راه و ترابری و اعتبارات سازمان متنوع در سالهای 74 و 75 توسط ميراث فرهنگی استان ضمن احياء پی و پايه های از بين رفته نسبت به احياء سه، دهانه کامل آن اقدام گردید

 

 

 
مسجد جامع روستای اوغول بیگ
این بنا به دستور یکی از اربابان محلی در سنه 1332 هـ.ق همزمان با احداث مسجد جامع شهرستان تکاب با بکارگیری آجرهای چهارگوش و ملات گچ + آهک + ماسه + خاک رس (ساروج) ساخته شده که شامل درب ورودی چوبی با نمای طاق و دالانی به طول 3 متر، حیاط مفرش شده از سنگهای تراورتن با یک حوض مستطیل شکل با ابعاد 4×3 و چاه 8 متری که جهت وضو و شستن دست و صورت نمازگزاران تهیه شده می باشد. جلوی مسجد با یک ایوان آجرکاری شده و با چهار ستون آجری مرور جلب نظر می نماید و در داخل مسجد نیز دو شبستان و محل محراب و جایگاه منبر با سه گوشه زیر معجر زنانه گنبد دوار و دایرهای شکل و چندین گوشواره ظریف و گچ کاری شده وجود دارد که جلوه ای خاص به بنا می دهد و در چهار طرف گنبد پنجره های کوچک و مستطیل شکل وجود دارد که روشنایی لازم را به داخل مسجد هدایت می نماید. پنجره های فوق از سنگهای مرمر و کاملا" سفید به جای شیشه پوشیده شده بودند و برای عبور بانوان به معجرها از پلکان دالان ورودی استفاده می گردد که این بنا هم اکنون بعد از گذشت چندین سال از قدمت آن با همت اهالی مسلملن روستا بطور سالم باقی مانده و بعنوان پایگاه مردمی روستا مورد بهره برداری است.
 
 

یخچال اوغول بیگ

در بالای قلعه و عمارت اربابی و ضلع غربی روستا محلی در عمق 30متری بصورت گرده کنده که در حدود 40 پله از درب ورودی تا عمق یخچال فاصله دارد. این محل که با آجرهای چهارگوش با ملات (گچ + آهک + ماسه + خاک رس) بنا نموده و قسمت فوقانی آن به صورت گنبد مدور طاق زده اند یخچال نام دارد و در پشت این یخچال یک استخر سنتی در ابعاد 20×10 متر وجود دارد که در فصل زمستان و زمان یخبندان با آب پر نموده و بعد از تبدیل شدن به یخ آنها را با کلنگ و دیلم و با استفاده از نیروی انسانی شکسته و از دریچه پشتی به درون یخچال می انداختند این یخها در فصل گرما برای مصرف اهالی روستاهای همجوار به کار می رفته و همچنین به علت نبودن امکانات برقی در جهت نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی اربابان مورد استفاده بوده و هم اکنون به صورت بنایی فاقد کاربرد رها شده است.
 
 
آبهای گرم احمدآباد
 
در فاصله دو کیلومتری شمال غربی روستای احمدآباد علیا و در پایین کوه زندان حفره های آبگرمی وجود دارد که به صورت فواره ای در اعماق زمین در مکانهای مختلف بیرون آمده و بنا به روایت گذشتگان آبها خاصیت دارویی داشته و با دمای 40 درجه سانتی گراد در هر 4 فصل بعلت اقدامات و ایجاد تأسیسات مناسب گردشگری بهترین مکان برای استحمام در طبیعت برای بازدیدکننگان می باشد.

 

چمن متحرک بدرلو(چملی گل)
 
چملی گل در 17 کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب و در 3 کیلومتری شرق روستای بدرلو از دهستان افشار بخش مرکزی واقع شده است. در داخل دره سرسبز و درختان چنار و بید و نیزار و چمن دریاچه ای به قطر تقریبی 80 متر و با جزیره ای شناور مملو از نی به قطر 60 متر وجود دارد که در اثر وزش باد به طرفین در حال حرکت می باشد که به علت لجن زار بودن ونیزار فراوان اطراف دریاچه، نزدیک شدن به محدوده آن مشکل می باشدو تنها از طرف مشرق دریاچه یک راه باریک منتهی به محدوده و ساحل دریاچه موجود هست جزیره متحرک با ساحل کناری دریاچه حدوداً 5/1 متر و بعضی جاها حدوداً 7 الی 8 متر فاصله دارد.
 
قلعه سردار افشار(حسینعلی خان افشار)
این عمارت در زمان سلطنتناصرالدین شاه قاجار توسط سردار(حسینعلی خان افشار) به سال 1281قمری احداث گردیده که بخش اولیه ساختمان با درب ورودی به حیاط بزرگ مفرش شده از سنگهای تراورتن راه دارد. ساختمان اربابی در دو بخش دو طبقه با ایوان و با ستونهای مدور آجری جلب نظر می نماید و در وسط حیاط یک حوض آب دایره ای شکل به عمق یک متر و به قطر حدوداً شش متر وجود دارد. مصالح بکار رفته در کار ساختمانی بنا با آجرهای چهارگوش و ملات گچ + آهک+خاک رس بوده که به طرز خیلی زیبا و چشمگیر بکار رفته است . از داخل عمارت اولیه دو راه خروجی یکی به اندرونی و دیگری به حیاط خلوت وجود دارد که ساختمان اندرونی حرمسرا یعنی زیستگاه بانوان مشهور بوده که خود شامل دو طبقه و یک حیاط بزرگ با حوض آب مستطیل شکل می باشد و از حیاط حرمسرا می توان به عمارت اندرونی که در دو طبقه بوده رسید . در پشت حیاط خلوت بخش قوشخانه مشاهده میگردد که محل نگهداری کبوتران کوهی و اهلی که شامل 360 لانه کبوتر می باشد.

 

 
 

مقبره ايوب انصاری

بنای تاريخی و ثبت شده ی مقبره ايوب انصاری در بالای کوه مرتفعی در روستای دورباش حومه تکاب واقع و محل دفن يکی از زهّاد و عرفای قرن هشتم هجری قمری است

 

 

 

تخت بلقيس :
كوه بلقيس با قله دوقلوي نزديك به هم و 3200 متر ارتفاع در 5/7 كيلومتري شمال‌شرقي تخت‌سليمان واقع شده يكي ديگر از آثار تاريخي مهم درون حريم تخت سليمان است . برفراز بلندترين قسمت اين كوه بقاياي استحكاماتي مربوط به دوره ساساني وجود دارد كه به لحاظ موقعيت مكاني و زماني ارتباط آن با مجموعه آثار تخت‌سليمان پيوند معماري و تاريخي نزديكي دارد
 


نوشته شده در تاريخ جمعه 2 ارديبهشت 1390برچسب:, توسط فرشید راضی |
.: Weblog Themes By LoxBlog :.